Monstera jest rodzajem obejmującym 59 gatunków roślin kwitnących z rodziny obrazkowatych, Araceae, pochodzących z tropikalnych regionów Ameryk. Nazwa rodzaju pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego „potworny” lub „nienormalny”, odnosząc się do niezwykłych liści z naturalnymi otworami, które mają przedstawiciele tego rodzaju.
Monstera to zioła lub wiecznie zielone pnącza, które mogą osiągać wysokość 20 metrów na drzewach, wspina się za pomocą powietrznych korzeni, które działają jak haki na gałęziach; te korzenie mogą również rosnąć w glebie, aby pomóc wspierać roślinę. Ponieważ roślina zakorzenia się zarówno w glebie, jak i na drzewach, jest uważana za hemiepifita.
Liście Monstery są naprzemianległe, skórzaste, ciemnozielone, bardzo duże, od 25 do 90 centymetrów długości (do 300 centymetrów w przypadku M. gigas) i od 15 do 75 centymetrów szerokości, często z otworami w blaszce liściowej. Fenestrowane liście pozwalają rozprzestrzenić liście na większą powierzchnię w celu zwiększenia ekspozycji na światło słoneczne oraz umożliwienia światłu dotarcia do innych liści poniżej, używając mniej energii do ich produkcji i utrzymania.
Kwiaty Monstery są osadzone na specjalizowanym kwiatostanie zwanej spadix, o długości od 5 do 95 centymetrów; owocem jest grono jagód, z istotnymi różnicami w kolorze, jadalne w niektórych gatunkach.
Są powszechnie uprawiane w domach jako rośliny doniczkowe. Najbardziej znany przedstawiciel rodzaju, Monstera deliciosa, jest również uprawiany ze względu na swój jadalny owoc, który smakuje jak kombinacja brzoskwini i ananasa.
Do listopada 2022 roku, Plants of the World Online uznaje 70 zaakceptowanych taksonów (64 gatunki i 6 nazw infraspecyficznych) w rodzaju Monstera.